niedziela, 5 października 2014

Bazylia roślina miłości..basilico pianta dell’amore

W Villi Świerkowa Dolina nigdy nie brakuje bazylii, czyli zioła przyprawowego obficie stosowanego w kuchni włoskiej, obok majeranku, tymianku, estragonu, rozmarynu, cząbru, czy hyzop. Nie zawsze jednak bazylie stosowano jako przyprawę. Jej zielony kolor, liście w kształcie serca oraz aromat inspirowały kochanków do używania bazylii jako środka o magicznych właściwościach służącego do wzmocnienia węzłów miłości.
 

We Włoszech, w zależności od regionu bazylia miała różne znaczenie, m.in. symbolizowała miłość i nienawiść, niebezpieczeństwo i ochronę, śmierć i życie, a także przypisywano jej symbolikę erotyczną. Na Sycylii dla przykładu, bazylia była symbolem miłości, ale nie  platonicznej a odwzajemnionej, zaś w Rzymie była symbolem zakochanych. Gałązka bazyli włożona za ucho młodzieńca oznaczała jego gotowość do ożenku, zaś wystawiona w oknie panny jako wola wstąpienia w związek małżeński.
Boccaccio w swoim słynnym dziele Dekameron (Dzień IV, nowela 5) także odwołał sie do bazylii jako symbolu miłości do nieżyjącego ukochanego. Boccaccio opisuje jak Lisabetta z Mesyny widząc ciało ukochanego, zabitego przez jej braci, odcina mu nożem głowę  i przynosi do domu, aby pamiętać o ich krótkiej i pięknej miłości wsadza ją w wazę i zasadza bazylie, podlewając ją każdego dnia swoimi łzami.W średniowieczu bazylia miała zapewnić wierność ukochanego, wystarczyło tylko parę listków rozsypać wokół jego serca, aby ukochany był jej wierny aż do śmierci.
 
Bazylie w Cesarstwie Rzymskim doceniano nie tylko ze względu na jej właściwości w miłości, ale także za walory smakowe, lecznicze i ozdobne. Dzięki jej walorom smakowym, bazylia może być stosowana jako dodatek do potraw (w szczególności zup) bądź można z niej zrobić samodzielną potrawę np. pesto (wyśmienicie smakuje z makaronem).


W Villa Świerkowa Dolina przygotowujemy z bazylii - pesto z rodzynkami. Przepis: 90-100 listków świeżej bazylii, 2 ząbki czosnku, 40 gr orzeszki  pini, 100 gr parmezanu, 50 g peccorino, 3 łyżki oliwy ekstra vergin, 15 gr rodzynek.
Brazylię myjemy (jeśli chcecie, aby zachowała zielony kolor zalecamy mycie jej w kostkach lodu) i osuszamy ręcznikiem, czosnek, orzeszki pini oraz  parmezan, peccorrino  blendujemy razem, następnie wrzucamy wcześniej sparzone rodzynki, mieszamy i zalewamy  oliwą.  Szczyptę soli do smaku.
Nasze ulubione jest pesto alla ruccola, tym przepisem dzielimy się tylko podczas warsztatów kulinarnych w Villa Świerkowa Dolina. Pesto można podawać z makaronem bądź serwować jako antipasto z bruschettą (patrz posty: śniadanie mistrzów - czyli bruschetta )
Bazylia idealnie  komponuje się z pomidorami,  a także z mozzarellą.
 
Wykorzystując lecznicze walory bazyli używa się ją do płukania gardła w stanach infekcyjnych bądź w przypadku suchego kaszlu, natomiast olejek z bazylii wykorzystywany jest w aromaterapii, ze względu na swoje właściwości pobudzające i wzmacniające.
 
 
 




7 komentarzy:

  1. Hi there everyone, it's my first go to see at this web page, and piece of writing is actually fruitful designed for me, keep up posting these articles
    or reviews.

    Also visit my weblog - Read Full Article

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto zapewne przepyszne! Trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pozdrawiam wszystkich serdecznie..dziękuje za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba przestane tu zaglądać- od razu robię się głodna.
    Wygląda bosko , smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) na szczęście bazylia to roślina miłości, więc spokojnie możesz jej kosztować ile tyko zapragniesz:) Milego dnia :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, za każdy pozostawiony komentarz, dzięki Wam wiemy po co istniejemy:)