środa, 24 września 2014

Jesienne przepisy - zupa z kasztanów

Lato przewinęło bezpowrotnie.. dziś pierwszy dzień jesieni. U nas w Villi Świerkowa Dolina zawitała kuchnia jesienna..

Za oknem jeszcze pięknie, choć już dni chłodniejsze.. Listki powoli żółkną, pokrywają
się czerwienią..a synuś znosi do domu kasztany i żołędzie.. 











Ach nie ma nic lepszego, jak ogrzanie się ciepłem zupy w chłodny dzionek, zwłaszcza, gdy jej przygotowanie trwa 15 min.W domku ciepło, z kominka zaczyna bić ciepło, a w garnku gotujemy zupę z kasztanów ..
Przepis: 150 gr selera, 150 gr kasztanów jadalnych już upieczonych, 1 marchewkę, 1 ziemniak, 600 gr wywaru warzywnego, 1 cebula dymka, 200 ml mleka, oliwa z oliwek, rozmaryn, liść laurowy, sól, pieprz.
Kasztany myjemy, nacinamy i pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 min. Garnek stawiamy na małym ogniu, wlewamy oliwę i dorzucamy drobno pokrojoną cebulę
z marchewką, następnie dodajemy drobno posiekany seler oraz pokrojonego w kostkę ziemniaka. Razem wszystko mieszamy, dodajemy liście laurowe i pozostawiały na wolnym ogniu na kilka minut, do czasu, aż wszystkie warzywa zmiękna i wydobędzie się z nich cudowny aromat tkwiący w nich.. Następnie dodajemy wcześniej upieczone i obrane ze skorupek kasztany i zalewamy wszystko wywarem i mlekiem, przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez jeszcze pare minut delektując się zapachem wydobywającym się z garnka. Gdy zapach rozejdzie się po całej kuchni wiemy, że zupa już gotowa. Możemy przed podaniem zupy zblendować wszystko w celu uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Doprawiamy do smaku. Podajemy z rozmarynem. Zupa
z kasztanów jest sycąca i delikatna, o smaku słodkiej nuty
. Smacznego...Buon appetito!


3 komentarze:

  1. Przepis brzmi jak poemat...zwłaszcza dla kogoś, kto (aż wstyd się przyznać ) kasztanów nie próbował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj to żaden wstyd, zwłaszcza, że na 100 procent jadłaś.. Znasz cukierki kasztanki:) postaram się zamieścić więcej przepisów z kasztanów.. miłego dnia..

      Usuń
  2. Wspaniały przepis! Zupa wyśmienita! Dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, za każdy pozostawiony komentarz, dzięki Wam wiemy po co istniejemy:)