piątek, 27 marca 2015

Mozzarella smak bawolego sera

Mozzarella to popularny włoski ser śnieżnobiałego koloru, o obłym, miękkim kształcie i śliskiej, błyszczącej powierzchni. Należy do grupy serów świeżych (dlatego pozbawiony jest zapachu nieświeżych skarpetek). Ser swą popularność i sławę zawdzięcza ciekawemu sposobowi powstania, a mianowicie, aby go zrobić trzeba wpierw wydoić bawoła (wówczas powstaje popularna mozzarella di Bufala), następnie trzeba poddać go drastycznym sposobom formowania, otóż ciepłą jeszcze masę serową urywamy formatując główkę za pomocą kciuka i palca, działającego na zasadzie szczypiec, stąd też nazwa “mozzare”, czyli “cięty ręcznie”.


Mozzarellę we Włoszech można wiązać z X wiekiem, kiedy to po Bitwie pod Gargiliano pomiędzy saracenami a chrześcijanami (zwycięstwo odnieśli chrześcijanie) jako łupy wojenne zagarnięto od koczowniczych plemion arabskich bawoły. Od tej pory zaczęły się eksperymenty nad wykorzystaniem bawolego mleka.



Mozzarella jest konsystencji ciągnącej i elastycznej, zwłaszcza, gdy zetknie się z wysoką temperaturą. Przy jej rozrywaniu odnosimy wrażenie jakbyśmy zrywali nitki.

Mozzarella, jak wspomniano wcześniej ma okrągłą formę, jednakże można spotkać ją także w kształcie warkoczyka (treccie), czy też małych kuleczek (baccocini, ciliegine, czy też perline). Na naszym rynku możemy zakupić ją w Lidlu, Netto, Biedronce.
Ser smaku śmietankowego wyśmienicie komponuje się z awokado, melonem, pomidorami, ruccollą, szpinakiem, grillowanym bakłażanem. Nie polecam jej jako zakąski do wódki, to nie ten gatunek trunku, z którym mozzarella lubi spędzać czas. Zdecydowanie woli towarzystwo wina, zwłaszcza czerwonego.




Włosi nie wyobrażają sobie przygotowania pizzy bez mozzarelli, w przeciwieństwie do innych narodowości, które stosują wersję tańszą, a mianowicie zamiast mozzarelli stosują ser żółty, nierzadko suchy. Mozzarella stanowi podstawowy składnik pizzy tworząc miękką, delikatną pierzynką na której kładzie sie pozostałe składniki, np. prosciutto, pomidory, grzyby, etc.

Sałatka caprese – przygotowanie 3 min, przekąska na zimno:

Składniki – pomidory, bazylia, mozarella, sól, pieprz, oliwa z oliwek extra vergin. Mozzarelle kroimy w paski, przekładamy pokrojonymi w paski pomidorami oraz listkami bazylii, następnie solimy i pieprzymy do smaku, a na koniec polewamy oliwą. Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam mozzarelle, do pizzy i na kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kobietko ślinotoku przez Ciebie dostałam, rany jak ja uwielbiam mozzarellę i pomidorki koktajlowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) to zdrowe gościu, wiec spokojnie możesz delektować swoje podniebienie tym każdego dnia:)

      Usuń
    2. Gosiu oczywiście autokorektor iPoda płata figla:)

      Usuń
  3. Mozarella najlepszy jest na pizzy. Mniam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tobą. Pizza bez mozzarelli brr:)

      Usuń
  4. Cieszy mnie, że lubicie mozzarellę i macie swoje preferencje ..zachęcam Was do spróbowania z awokado i orzechami włoskimi, miód dla kubków smakowych..pozdrawiam awas serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, za każdy pozostawiony komentarz, dzięki Wam wiemy po co istniejemy:)