środa, 28 stycznia 2015

Jak zaskoczyc gości… bez strat własnych

Najpotężniejszą moc jaką dała nam natura to wyobraźnia. Mając wyobraźnie możemy zaskoczyć naszych gości na wiele sposobów. Na przykład, można jak Van Gogh obciąć sobie uszy i wrzucić do barszczu (akcent lokalny / już niebawem na naszym blogu jak przygotować barszcz z uszkami) – świadczy to nie tylko o wyobraźni, ułańskiej fantazji i brawurze, ale też o pewnym otrzaskaniu się w kulturze i tradycji europejskiej. Na dobrą sprawę 99% rzeczy, które podpowiada nam wyobraźnia, silnie zaskoczyłoby gości, z naciskiem na “silnie” – być może za często oglądaliśmy przed snem “Latający cyrk Monty Pythona”. Niewykluczone, że ze względu na walkę z konwencją i drobnomieszczaństwem – warto czasem spróbować.

Gdybyście jednak chcieli zaskoczyć gości ociupinkę, a dodatkowo zachować ich szacunek i uszy oraz popieścić ich podniebienie smakiem, wypróbujcie ten przepis:

Gotujemy makaron uszka (tzw. orecchiette), na przykład znakomity w smaku marki Barilla w osolonej wodzie, bez przykrycia, przez 8 min.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy 2 ząbki czosnku, peperoncino, pokrojone w plasterki oliwki czarne i oliwki zielone, 4 łyżki kaparów. Wszystko razem mieszamy, następnie dodajemy ugotowany makaron. Wszystko razem po wymieszaniu podgrzewamy na patelni, i szczodrze posypujemy migałami. Wykładamy na talerz, posypujemy tartym parmezzanem i świeżo posiekaną pietruszką.

Uwaga, gdyby makaron był w smaku za suchy, nie przejmujcie się oznacza to tylko, że za długo pozostawiliście na ogniu, więc śmiało możecie lekko skropić oliwą z oliwek EXTRA VIRGIN.

Potrawa na talerzu prezentuje się bardzo elegancko i smakuje również pysznie. Znakomicie komponuje się z czerwonym winem. Zachęcamy do spróbowania, tym bardziej że przygotowanie zajmuje tylko 10 minut.


1 komentarz:

  1. I am in fact glad to glance at this webpage posts which
    consists of plenty of valuable data, thanks for providing these kinds
    of statistics.

    my blog ... home design ideas

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, za każdy pozostawiony komentarz, dzięki Wam wiemy po co istniejemy:)