piątek, 29 sierpnia 2014

Prosecco - czas na relaks podniebienia

Prosecco to rodzaj wina musującego, z wyglądu podobnego do szampana, ale zupełnie odmienne w smaku. Jest delikatne i orzeźwiające na podniebieniu.  Powstaje  ze szczepu winogron o tej samej nazwie, jednak może wystąpić w dwóch odmianach, lekkiej (frizzante) i mocniej musującej (spumante). Ze swoją 11 promilową mocą jest zalecany dla zdrowia, w szczególności psychicznego, ponieważ gwarantuje relaks i odprężenie.


W Villi Świerkowa Dolina gości na naszych stołach i nie tylko podczas kosztowania dań, ale także w procesie ich tworzenia, jest naszą inspiracją i muzą. Słomkowy kolor i delikatnie wytrawny smak zachęcają do używania go także w procesie kreowania nowych dań. Prosecco idealnie komponuje się z ostrygami i  kuchnią śródziemnomorską. Świetnie uzupełnia się z deserami, np.  mascarpone z truskawkami, malinami czy borówkami. Podaje się go lekko schłodzone, najlepiej w temperaturze 6-8 st. C. Różnica w cenie prosecco zależna jest od sposobu fermentacji, metoda klasyczna (methode champenoise) lub metoda włoska (methode charmat). Droższa jest  metoda klasyczna. Dla uroczystości wyjątkowych poleca się degustowanie prosecco jednorocznego zbioru (millesimato). Nasze ulubione prosecco pochodzi z okolic Treviso. Prosecco to ponoć wino poetów, ponieważ jest młode i łączy sztukę ze smakiem! Zachęcamy do spróbowania!


1 komentarz:

Dziękujemy, za każdy pozostawiony komentarz, dzięki Wam wiemy po co istniejemy:)