środa, 27 sierpnia 2014

Bruschetta w Villi Świerkowa Dolina

Podzielę się z Wami przepisem na bruschetta, czyli tradycyjną i najpopularniejszą włoską przystawkę. Bruschetta swoją popularność zawdzięcza szybkiemu procesowi przygotowania i dostępności produktów. Bruschetta w podstawowej wersji to grzanka z pomidorami. Jednak dzięki Waszej fantazji może zmienić ona smak, wystarczy tylko, że dodacie trochę oliwek, kaparów i już będzie inna w smaku i wyglądzie.




Do wykonania bruschetty w wersji podstawowej potrzebujecie:
3 pomidory duże i małe
6 ząbków czosnku
szczypta soli
20 świeżych listków bazylii
oliwa extra vergin (z pierwszego tłoczenia)
chleb bądź bułkę paryską




Przystępujemy do wykonania:
Będziecie potrzebowali miseczki do której będziecie wszystko wrzucali oraz deskę do krojenia - 3 pomidory duże i 4 małe (polecam dodawać różnej wielkości pomidory, ponieważ ich smak wzajemnie będzie się przenikał), kroimy na kawałki następnie dorzucamy 6 ząbków czosnku drobno posiekanego i ćwiartkę cebuli drobno posiekanej (będzie ostrzejsza w smaku), dodajemy szczyptę soli, świeże listki bazylii pociętej w paseczki (proponuję więcej bazylii, ponieważ dzięki niej przeniesiecie się na chwilkę do Włoch kraju pachnącego dojrzałymi pomidorami, bazylią i słońcem) a następnie wszystko zalewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, extra vergin), mieszamy i  odstawiamy. Porada, gdy spodziewacie się znajomych mieszankę możecie przygotować 2-3 godziny wcześniej wówczas smaki poszczególnych składników przegryzą, ale jeśli Was zaskoczyli możecie podawać od razu przygotowaną też będzie pyszna. Następnie przygotujcie kromki chleba lub bułki paryskiej, które posmarujcie ząbkiem czosnku z jednej strony i podgrzejcie na patelni grillowej, ale gdy jej nie macie nie martwcie się włóżcie na parę minut do rozgrzanego piekarnika. Następnie na ciepłe bułeczki nałóżcie wcześniej przygotowaną mieszankę pomidorów. Buon appetito!

7 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie na sam widok zdjęć, pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak udało się samodzielnie wykonać bruschetta po warsztach kulinarnych u nas? Miłej niedzieli

      Usuń
  2. Pachnie pomidorami :-)
    Edyta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W piątek rozchodził się u nas zapach bruschetta.. Zapraszamy do ponownych odwiedziń! Uściki na niedzielę ..

      Usuń
  3. Filmik jak zrobić bruschetta http://swierkowadolina.wordpress.com/2014/08/28/bruschetta-sniadanie-mistrzow-2/

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie dokładnie według Waszego przepisu - Matko Kochana jakie to pyszne!!!! :) mieliśmy naprawdę śniadanie mistrzów :)))))

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj jak miło rozpoczęty ranek- śniadaniem mistrzów gratulacje:) Milego wieczoru życzymy, nasz upływa z prosecco:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy, za każdy pozostawiony komentarz, dzięki Wam wiemy po co istniejemy:)