Podzielę się z Wami przepisem na bruschetta, czyli tradycyjną i najpopularniejszą włoską przystawkę. Bruschetta swoją popularność zawdzięcza szybkiemu procesowi przygotowania i dostępności produktów. Bruschetta w podstawowej wersji to grzanka z pomidorami. Jednak dzięki Waszej fantazji może zmienić ona smak, wystarczy tylko, że dodacie trochę oliwek, kaparów i już będzie inna w smaku i wyglądzie.
Do wykonania bruschetty w wersji podstawowej potrzebujecie:
3 pomidory duże i małe
6 ząbków czosnku
szczypta soli
20 świeżych listków bazylii
oliwa extra vergin (z pierwszego tłoczenia)
chleb bądź bułkę paryską
Przystępujemy do wykonania:
Będziecie potrzebowali miseczki do której będziecie wszystko wrzucali oraz deskę do krojenia - 3 pomidory duże i 4 małe (polecam dodawać różnej wielkości pomidory, ponieważ ich smak wzajemnie będzie się przenikał), kroimy na kawałki następnie dorzucamy 6 ząbków czosnku drobno posiekanego i ćwiartkę cebuli drobno posiekanej (będzie ostrzejsza w smaku), dodajemy szczyptę soli, świeże listki bazylii pociętej w paseczki (proponuję więcej bazylii, ponieważ dzięki niej przeniesiecie się na chwilkę do Włoch kraju pachnącego dojrzałymi pomidorami, bazylią i słońcem) a następnie wszystko zalewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, extra vergin), mieszamy i odstawiamy. Porada, gdy spodziewacie się znajomych mieszankę możecie przygotować 2-3 godziny wcześniej wówczas smaki poszczególnych składników przegryzą, ale jeśli Was zaskoczyli możecie podawać od razu przygotowaną też będzie pyszna. Następnie przygotujcie kromki chleba lub bułki paryskiej, które posmarujcie ząbkiem czosnku z jednej strony i podgrzejcie na patelni grillowej, ale gdy jej nie macie nie martwcie się włóżcie na parę minut do rozgrzanego piekarnika. Następnie na ciepłe bułeczki nałóżcie wcześniej przygotowaną mieszankę pomidorów. Buon appetito!
Ślinka cieknie na sam widok zdjęć, pyszności :)
OdpowiedzUsuńI jak udało się samodzielnie wykonać bruschetta po warsztach kulinarnych u nas? Miłej niedzieli
UsuńPachnie pomidorami :-)
OdpowiedzUsuńEdyta
W piątek rozchodził się u nas zapach bruschetta.. Zapraszamy do ponownych odwiedziń! Uściki na niedzielę ..
UsuńFilmik jak zrobić bruschetta http://swierkowadolina.wordpress.com/2014/08/28/bruschetta-sniadanie-mistrzow-2/
OdpowiedzUsuńZrobiłam sobie dzisiaj na śniadanie dokładnie według Waszego przepisu - Matko Kochana jakie to pyszne!!!! :) mieliśmy naprawdę śniadanie mistrzów :)))))
OdpowiedzUsuńOj jak miło rozpoczęty ranek- śniadaniem mistrzów gratulacje:) Milego wieczoru życzymy, nasz upływa z prosecco:)
OdpowiedzUsuń