Patrząc na naszych kursantów nasunęło mi się słowa piosenki “śpiewać każdy może,trochę lepiej lub trochę gorzej, ale nie o to chodzi jak co komu wychodzi”, choć kursantom robienie makaronu świetnie wychodzi:)
Makaron zrobić każdy może, można też śpiewać Tosce podczas robienia – ale nie jest to absolutnie konieczne.
Domowy makaron, prosty przepis:
Potrzebujemy 5-6 dużych łyżek mąki na stolnicy. Tworzymy kopiec kreta z zagłębieniem do którego wbijamy jajka. Nożem zagarniamy mąkę do środka i siekamy mieszając jaja z mąką. Gdy jaja i mąka “mniej więcej” są połączone, dalej zagniatamy ciasto ręcznie.
Kulę zagniecionego ciasta kroimy na połowę. Każdą połówkę rozwałkowujemy osobno na grubość 1 milimetra. Nie jest to łatwe i wymaga cierpliwości. Sprawę zasadniczo ułatwia robot kuchenny z przystawką do makaronu, jakiego używamy podczas szkoleń kulinarnych w Villa Świerkowa Dolina.
Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy szerokości około 3 cm i układamy jeden na drugim. Następnie kroimy na cieniutkie paseczki. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku około 5 minut, aż do miękkości. Odlewamy wodę i gotowe.
Surowy makaron który będziemy suszyć w przewiewnym pomieszczeniu kilka dni, równomiernie i rzadko rozłożony, możemy przechowywać nawet kilka tygodni.
Smacznego.
Pozdrowienia z Świerkowej Doliny