wtorek, 11 listopada 2014

Ravioli con ricotta e spinaci

Ravioli to typowa potrawa kuchni włoskiej, to rodzaj pierożków wypełniany w zależności od przepisów lokalnych i rodzinnych różnymi nadzieniami, m.in. serami (ricotta, mascarpone, parmezan, fontina, caprino, gorgonzola, toma, casteirnagno), mięsem, rybami, warzywami, owocami (świeżymi i suszonymi). 
Tradycyjnie ravioli ze względu na swój elegancki kształt i bukiet smakowy serwowane było na uroczystościach i specjalnych okazjach. Sekret smaku ravioli tkwi w nadzieniu, które można przygotowywać na wiele różnorodnych sposobów. Stąd też szeroka gama przepisów kulinarnych ich przygotowania, np. ravioli ai fiori di zucca, ravioli burro e salvia, ravioli alla milanese, ravioli con salssiccia, ravioli di carne, ravioli con vongole e spinaci.Ravioli należą do potraw pożywnych (100 gr ravioli to 350 kalori). Sytość potrawa zawdzięcza klasycznej bazie ravioli, a mianowicie pasta fresca (czyli świeże ciasto jajeczne).

Przepis na ravioli con ricotta e spinaci:
Nadzienie: 300 GR RICOTTY (można kupić w MAKRO CASH, LIDLU, BIEDRONCE), 100 GR LISTKÓW SZPINAKU, 5 ŁYŻEK STARTEGO PARMEZANU, GAŁKA MUSZTARDOWA, SÓL, 1 ŻÓŁTKO.

Szpinak ugotować, odcedzić, wycisnąć dobrze, zmiksować i podsmażyć leciutko na maśle, aby woda w całości wyparowała. Po ostygnięciu warzywa dodać ricotta,parmezan, sól i trochę startej gałki muszkatołowej i dodać żółko, wszystko dobrze wymieszać. Włożyć do lodówki.
W międzyczasie przygotować ciasto do ravioli (dla 6 osób: 3 jaja, 400 gr mąki, woda (ewentualnie oliwa), sól. Ciasto po odpowiednim wyrobieniu, odstawiamy aby “wypoczęło”, po odczekaniu godziny rozwałkujemy na dwa prostokątne listki.
Kładziemy pierwszy listek, następnie nadzienie w odległości zapewniającej możliwość wycięcia ravioli w formie prostokątów bądź kwadratów (patrz poniżej zdjęcia) i kładziemy drugi listek. Wycinamy formę ravioli nożykiem do ravioli. Wrzucamy do osolnej gotującej wody. Jak wypłyną są gotowe do spożycia. Można podawać z parmezanem, sosem pomidorowym, szałwią z masłem. Buon appetito:)

1.6image
zdjęcia biznesowe i fotografia korporacyjna
zdjęcia biznesowe i fotografia korporacyjna

zdjęcia biznesowe i fotografia korporacyjnazdjęcia biznesowe i fotografia korporacyjna
zdjęcia biznesowe i fotografia korporacyjna

1.6image

Ravioli może być podawane też w zupie bądź z mięsem. Wybór zależy od nadzienia, osobiście uważam, iż pysznie smakują z ragu.
Zapraszamy do Villa Świerkowa Dolina na warsztaty kulinarne, podczas których nauczycie się przygotowywać ravioli, które swym smakiem kuszą podniebienie każdego smakosza! https://swierkowadolina.wordpress.com/kulinaria/.

poniedziałek, 3 listopada 2014

Chorobę rosołem zwyciężaj

Kuchnia polska zapewne smakowałaby zupełnie inaczej, gdyby w 1518 r. Zygmunt Stary nie zaślubił pięknej Bony Sforza. To dzięki niej nasz jadłospis wzbogacił się w dania których podstawą są warzywa , a na stołach zawitał wywar warzywno-mięsny popularnie zwanym rosołem. Królowa Bona wychowana w smaku i oryginalności kuchni włoskiej .... ( przeczytaj więcej )