piątek, 29 sierpnia 2014

Prosecco - czas na relaks podniebienia

Prosecco to rodzaj wina musującego, z wyglądu podobnego do szampana, ale zupełnie odmienne w smaku. Jest delikatne i orzeźwiające na podniebieniu.  Powstaje  ze szczepu winogron o tej samej nazwie, jednak może wystąpić w dwóch odmianach, lekkiej (frizzante) i mocniej musującej (spumante). Ze swoją 11 promilową mocą jest zalecany dla zdrowia, w szczególności psychicznego, ponieważ gwarantuje relaks i odprężenie.


W Villi Świerkowa Dolina gości na naszych stołach i nie tylko podczas kosztowania dań, ale także w procesie ich tworzenia, jest naszą inspiracją i muzą. Słomkowy kolor i delikatnie wytrawny smak zachęcają do używania go także w procesie kreowania nowych dań. Prosecco idealnie komponuje się z ostrygami i  kuchnią śródziemnomorską. Świetnie uzupełnia się z deserami, np.  mascarpone z truskawkami, malinami czy borówkami. Podaje się go lekko schłodzone, najlepiej w temperaturze 6-8 st. C. Różnica w cenie prosecco zależna jest od sposobu fermentacji, metoda klasyczna (methode champenoise) lub metoda włoska (methode charmat). Droższa jest  metoda klasyczna. Dla uroczystości wyjątkowych poleca się degustowanie prosecco jednorocznego zbioru (millesimato). Nasze ulubione prosecco pochodzi z okolic Treviso. Prosecco to ponoć wino poetów, ponieważ jest młode i łączy sztukę ze smakiem! Zachęcamy do spróbowania!


środa, 27 sierpnia 2014

Bruschetta w Villi Świerkowa Dolina

Podzielę się z Wami przepisem na bruschetta, czyli tradycyjną i najpopularniejszą włoską przystawkę. Bruschetta swoją popularność zawdzięcza szybkiemu procesowi przygotowania i dostępności produktów. Bruschetta w podstawowej wersji to grzanka z pomidorami. Jednak dzięki Waszej fantazji może zmienić ona smak, wystarczy tylko, że dodacie trochę oliwek, kaparów i już będzie inna w smaku i wyglądzie.




Do wykonania bruschetty w wersji podstawowej potrzebujecie:
3 pomidory duże i małe
6 ząbków czosnku
szczypta soli
20 świeżych listków bazylii
oliwa extra vergin (z pierwszego tłoczenia)
chleb bądź bułkę paryską




Przystępujemy do wykonania:
Będziecie potrzebowali miseczki do której będziecie wszystko wrzucali oraz deskę do krojenia - 3 pomidory duże i 4 małe (polecam dodawać różnej wielkości pomidory, ponieważ ich smak wzajemnie będzie się przenikał), kroimy na kawałki następnie dorzucamy 6 ząbków czosnku drobno posiekanego i ćwiartkę cebuli drobno posiekanej (będzie ostrzejsza w smaku), dodajemy szczyptę soli, świeże listki bazylii pociętej w paseczki (proponuję więcej bazylii, ponieważ dzięki niej przeniesiecie się na chwilkę do Włoch kraju pachnącego dojrzałymi pomidorami, bazylią i słońcem) a następnie wszystko zalewamy oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia, extra vergin), mieszamy i  odstawiamy. Porada, gdy spodziewacie się znajomych mieszankę możecie przygotować 2-3 godziny wcześniej wówczas smaki poszczególnych składników przegryzą, ale jeśli Was zaskoczyli możecie podawać od razu przygotowaną też będzie pyszna. Następnie przygotujcie kromki chleba lub bułki paryskiej, które posmarujcie ząbkiem czosnku z jednej strony i podgrzejcie na patelni grillowej, ale gdy jej nie macie nie martwcie się włóżcie na parę minut do rozgrzanego piekarnika. Następnie na ciepłe bułeczki nałóżcie wcześniej przygotowaną mieszankę pomidorów. Buon appetito!

wtorek, 26 sierpnia 2014

Villi Świerkowa Dolina - obcowanie ze sztuką

Weekend bardzo intensywny i pełen wrażeń!! Mieliśmy przyjemność gościć kursantów warsztatów kuchni włoskiej, studentki Akademii Sztuk Pięknych w Szczecinie oraz Panią fotograf Kamilę i blogerkę Agnieszkę z Lifestyle Inspiracje, obie Panie rejestrowały każdą chwilę w Villi Świerkowa Dolina. 
Natomiast artystki Agata Pełechaty, Marta Stanislaviak i Anna Szyszkanin przez wiele godzin szkicowały obrazy z Villi Świerkowa Dolina i okolic. Powstały bardzo interesujące prace. Nasi kucharze w międzyczasie tworzyli z uczestniczkami włoskie potrawy. I tak na stole zawitały:
peperoni ai sapori mediterranei in agrodolce (papryka o smaku śródziemnomorskim o smaku słodko-gorzkim)tagiatelle con finferli e pomodorini confit (makaron domowy tagliatelle z kurkami i koktajlowymi pimidorami), saltimbocca alla romana con bocconcini di polo e timballo di patate con bacche di ginepro e lime (piersi kurczaka obtoczone szynką, szałwią i parmezanem w krememie prosecco, z pierzynką ziemniaczaną z jałowcem i limonką).



Dania kosztowaliśmy popijając prosecco.


Zapraszamy do nas!

Paccheri – kuchnia włoska Villa Świerkowa Dolina

Poeksperymentowaliśmy kulinarnie w Villi Świerkowa Dolina opracowaliśmy kolejny przepis na makaron paccheri z kremem szpinakowo-pieczarkowym. Do kremu użyliśmy mascarpone, dodaliśmy trochę soli i peperoncino. Pyszne... spróbujcie z nami przygotować – zapiszcie się na nasze warszaty kulinarne. Danie prezentujemy na przedmiotach z Galerii New Baroque.